Duo ‘Flor de Tilo’

Elske te Lindert (orgel en sopraan) en Johan van der Linden (saxofoon) leerden elkaar kennen in de muziek en voelden vanaf het eerste moment een sterke verbondenheid met elkaar. Samen musiceren, samen lesgeven, het ging allemaal vanaf het eerste moment met een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Het stel is heel gelukkig in de liefde en voelt een sterke behoefte om dit gevoel van harmonie ook via de muziek met de luisteraar te delen. Zo gauw beide musici samen zijn ontstaat er iets, in de muziek, en tussen mensen. Ze zetten samen de wereld in bloei. Daar ligt de oorsprong van de naam: beiden hebben een naam die komt van de lindeboom. En die boom staat volop in bloei! ‘Flor de Tilo’ betekent dan ook Lindebloesem.

Elske te Lindert (1980, dirigent, sopraan en organist) studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger. Koordirectie studeerde ze in Maastricht bij Ludo Claesen.

Als organist is ze actief als solist en begeleider. Ze maakte verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website allofbach.com. Elske is cantor-organist in de Catharinakerk te Doetinchem. En in 2018 is Elske benoemd tot stadsorganist van Doetinchem. In 2021 kwam haar eerste orgel-CD uit, met muziek van Bach op het Flentrop-orgel in de Catharinakerk in Doetinchem. Samen met haar man Johan van der Linden vormt zij het duo ‘Flor de Tilo’.

Als zangeres heeft ze een brede concertpraktijk. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en volgde lessen bij Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuid-Nederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. (www.ilcantodirame.eu) Met dit ensemble maakte ze een CD in 2016. Als sopraan werkt ze regelmatig voor Consensus Vocalis en voor de Nederlandse Reisopera. Ook maakt ze theater.

Ze is dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble, de Catharinacantorij en van Kamerkoor Decamerone. Sinds 2003 is ze eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven. In 2022 studeerde ze summa cum laude af voor haar master koordirectie bij Ludo Claesen aan Conservatorium Maastricht.

(www.elsketelindert.nl)Johan van der Linden(1961) studeerde in 1983 af voor Uitvoerend Musicus Saxofoon bij Ed Boogaard aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Volgde masterclasses bij o.a. Iwan Roth, Daniel Defayet, Frederik Hemke, Francois Daneels. In 1982 richtte hij samen met zijn collega’s, André Arends, Arno Bornkamp en Willem van Merwijk het Aurelia Saxofoonkwartet op. Dit Saxofoonkwartet is uitgegroeid tot één van de toonaangevende kamermuziekensembles in de wereld. Het Aurelia heeft 9 cds op zijn naam staan en vele buitenlandse tournees naar o.a. Ierland, Duitsland, Canada, Indonesië, Amerika en Japan. In 2013 heeft Johan na 31 vruchtbare jaren het kwartet verlaten. Van 1982 t/m 1990 was Johan van der Linden aangesteld als Saxofonist van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag.

Johan heeft gewerkt op drie conservatoria in Nederland.  Verder als werkzaam geweest als freelance saxofonist bij: Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest.

Johan is kernlid van het Nederlands Blazers Ensemble.

Naast de drukke speel- en lespraktijk en masterclasses over de hele wereld houdt Van der Linden zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuw repertoire bij de uitgevers, Molenaar Edition, Donemus, Tierolff muziekcentrale en G.M.F.

Met de pianist Henry Kelder heeft hij een duo dat zich richt op speciaal voor het duo geschreven nieuwe muziek ondergebracht bij Matching Arts.  

Samen met zijn vrouw Elske te Lindert vormt hij het duo ‘Flor de Tilo’.

Johan was Splendoriaan van het eerste uur. De plek waar kunstenaars en publiek elkaar inspireren.

Johan is endorser van Selmer saxofoons, Silverstein, LeFreque and D’addario.

(www.johanvanderlinden.com)